lørdag 7. desember 2013

Kransekake stenger

Kransekake er den beste kaka jeg vet om derfor lager jeg det alltid til jul. Også i resten av året, men i år har det ikke blitt noe. 

Her kommer forklaringe på hvordan jeg lager mine stenger. 
Det hender jeg dypper de i sjokolade også, men det blir det ikke denne gangen.

Mal 500 gr mandler i en hurtigmisker. Alle de gamle damene som forteller en at de MÅ males på gammeldags kvern burde vært fratatt kverna. Det har ingen ting å si om en gjør det slik.

Veier opp 375 gr melis.

Så deles eggene slik at hvita og plumma kommer hver for seg. 

Den øverst er det 2 egg i og den nederste er det 3 egg i. Det vil si at en må prøve seg frem for hver gang. Men i utgangspunktet så starter jeg med 3 egg. Jeg kjøpte mandlene i dag så de er tydeligvis ikke tørre nok. Oppbevares de kaldt så slår de seg når en skal begynne. Så jeg liker best å la de ligge i skapet her i huset i 14 dager før jeg baker av de.
Så i dag måtte jeg ned på 2 egg for å få de helt topp.

Men alltid godt med noen smaksprøver før jul :)

Her er mandlene puttet i Kenwooden med K`n som verktøy. Dette kan gjøres i andre maskiner, men en må da bruke eltekroken. Ordinær mikser kan ikke brukes. Da må håndene frem og det knas.

Så er melisen i. Bland disse tingene godt.

Ha i et egg av gangen og kjør massen til den blir seig. Den skal være hard. 

Jeg bruker en gammeldalgs kjøttkvern og har skaffet meg en metallplate som jeg bytter ut "hullene" med. De fås kjøpt på Jernia (så jeg). 

Så dekker jeg til formene med bakepapir eller silikon plate og legger på 7 i hver rekke og 2 på siden. 14 stk pr plate. 

Da er de klare for å bli stekt. 190 grader i 10-12 minutter.

Ønsker en å dyppe endene i sjokolade så smelt sjokoladen og ha i 1 ss olje pr plate. Da knekker den ikke så lett når en spiser.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar