lørdag 21. desember 2013

Finnebiff

Det er så godt med finnebiff så det måtte jeg jo prøve å lage uten melk.

Så da kjøpte jeg: 
reinskav
sopp (masse)
løk

og hjemme hadde jeg:
olje
salt
pepper

Samt denne:

Soya krem

Siden det originalt skal være rømme så var jeg spent på om det ville funke.

Jeg stekte løk, sopp og reinskav. Hadde det oppi en kjele med litt olje. Hadde i krydder. Så helte jeg over en slik boks med soya krem. 

Lot det trekke i ca 10 min på svak varme.

Serverte det med ris.

Gjett om det smakte.... akkurat slik som det gjør med rømme. 

Lykke :)

lørdag 7. desember 2013

Kransekake stenger

Kransekake er den beste kaka jeg vet om derfor lager jeg det alltid til jul. Også i resten av året, men i år har det ikke blitt noe. 

Her kommer forklaringe på hvordan jeg lager mine stenger. 
Det hender jeg dypper de i sjokolade også, men det blir det ikke denne gangen.

Mal 500 gr mandler i en hurtigmisker. Alle de gamle damene som forteller en at de MÅ males på gammeldags kvern burde vært fratatt kverna. Det har ingen ting å si om en gjør det slik.

Veier opp 375 gr melis.

Så deles eggene slik at hvita og plumma kommer hver for seg. 

Den øverst er det 2 egg i og den nederste er det 3 egg i. Det vil si at en må prøve seg frem for hver gang. Men i utgangspunktet så starter jeg med 3 egg. Jeg kjøpte mandlene i dag så de er tydeligvis ikke tørre nok. Oppbevares de kaldt så slår de seg når en skal begynne. Så jeg liker best å la de ligge i skapet her i huset i 14 dager før jeg baker av de.
Så i dag måtte jeg ned på 2 egg for å få de helt topp.

Men alltid godt med noen smaksprøver før jul :)

Her er mandlene puttet i Kenwooden med K`n som verktøy. Dette kan gjøres i andre maskiner, men en må da bruke eltekroken. Ordinær mikser kan ikke brukes. Da må håndene frem og det knas.

Så er melisen i. Bland disse tingene godt.

Ha i et egg av gangen og kjør massen til den blir seig. Den skal være hard. 

Jeg bruker en gammeldalgs kjøttkvern og har skaffet meg en metallplate som jeg bytter ut "hullene" med. De fås kjøpt på Jernia (så jeg). 

Så dekker jeg til formene med bakepapir eller silikon plate og legger på 7 i hver rekke og 2 på siden. 14 stk pr plate. 

Da er de klare for å bli stekt. 190 grader i 10-12 minutter.

Ønsker en å dyppe endene i sjokolade så smelt sjokoladen og ha i 1 ss olje pr plate. Da knekker den ikke så lett når en spiser.





fredag 22. november 2013

Smultringer



(ca 100 stk)

3 egg (M)
250 gr sukker
4 dl skummet kulturmelk (kefir)
200 gr marg
1 ½ ts bakepulver
1ts kardemomme
1ts kanel
1 ½ ts hortetaksalt
Ca 750 gr Semper mix (bland ikke i alt, bruk litt til å bake ut med)
1 kg smult til steking (liten jerngryte)

Vips eggedosis av egg og sukker, bland inn avkjølt margarin, ha i melk og sikt en del av melet sammen med bakepulver, hornsalt, kardemomme og kanel. Ha i mel til deigen er passe tykk. Kjevle ut på en tupperware bakeplate eller tilsvarende med gladpack oppå deigen. Dette gjør at du kan bruke mindre mel til utbakingen. Brukes for mye så blir de harde. Lag bare ferdig de du skal ha i gryta fordi de blir for seige og vriene å få opp fra plata. Varm smultet til ca 180 gr (ikke over 200). Bruk en pinne eller lignende for å se om det bobler på den, da er smultet varmt nok. 


mandag 4. november 2013

Mammas krumkaker ble mine...

.....krumkaker som jeg lager til jul. 
Måtte teste ut før jeg ble fornøyd. De kan være litt vriene for de brekker lett. Men det er viktig å få de tynne nok. 


Gode krumkaker

Ca. 25 stk.
125 gr margarin
125 gr sukker
3 egg
Ca 200 gr Lailasmel 
2 ss potetmel
1 ts bakepulver
1 ts kardemomme

Rør smør og sukker hvitt. Tilsett de piskede eggene, vekselsvis med siktet mel og bakepulver. Ha i kardemomme til slutt. Sett deigen m/skje i smurt krumkakejern og stek dem lysebrune, rull de rett fra jernet fordi de stivner raskt. 

tirsdag 6. august 2013

Ripsplukking

I går kveld plukket jeg ripsen på trærne hjemme. Det ble to store kjeler som jeg kokte opp. Syntes det er praktisk å koke ut råsaften for så å fryse den. For det blir mye å koke gelè av på en gang. Så jeg liker best å koke ca 3 liter om gangen. Derfor fryser jeg ned 7,5 dl beholdere så er det enkelt å ta det opp igjen.
Oppskriften på gelèn finnes her:
Disse bærene gav 5 liter råsaft.

Og slik ble resultatet.

onsdag 19. juni 2013

Stekte kaker av sei og potet

I utgangspunktet så skal en koke denne blandingen her slik at det blir en blandaball, men jeg syntes stekt blandaball er mye bedre så da dropper jeg kokingen og går rett på å steke de.
Men det er samme deigen det lages av så jeg beskriver også her hvordan jeg lager blandaballen kokt.En ting en skal være obs på er at torsk er dårlig som fiskemat fordi det ikke er så godt "binding" i den. Det kan brukes som en del, men ikke som hoveddel i fiskematen. Fisk som har vært frossen kan være vrien å få til å "sitte" sammen. Øk da mengden med salt.
Oppskriften fikk jeg av en person som er superdyktig på fiskemat.
2 kg fisk (sei, hyse, hvitting, osv)
1 kg potet
5 ss potetmel
1 ss salt (rafinert)
Lag filèr (eller kjøp ferdige) av fisken og del den litt opp så den går nedi kjøttkværna. Mal fisken, enten manuell eller med elektrisk kjøttkværn.  
Ha fisken i bollen og kjør den i en kjøkkenmaskin (ikke foodprossesor eller hurtigmikser). Ha i saltet og kjør til den tykner.
Fisken malt og kjørt med salt.
Potetene skrelt og klare for kverna.
Potetene er malt.


Fisk og poteter er nå blandet.

Da er det å ha i potetmelet.

Så er det stekinga. Kakene er ganske store, omtrent som karbonade størrelse.

Steker de ikke helt ferdige fordi de fryses og stekes litt for å varme de.

3 slike store boller ble det med 6 kg fisk. Fra vi startet så brukte vi ca 3 timer.

Det ble nesten 80 kaker.

Så står de til avkjøling og puttes i plastposer for å havne i fryseren. Mange gode middager som serveres med kokte poteter, gulrøtter, kålrot og sideflesk i terninger.











onsdag 29. mai 2013

Min aller beste ostekake

Siden jeg har glutenallergi med utvikliet cøliaki sliter jeg med en del andre matvarer også. Deriblandt melk. Så det må jeg holde meg unna i lang tid, men håper jeg etter hvert kan spise litt melkeprodukter. For det hender jeg ikke klarer å stå imot pizza.

Jeg skal også være meget forsikt med egg og sukker, men kan spise det en gang i blandt. Så måtte jeg jo lage meg en egen ostekake. Prøvde meg med bjerkesøt som søtning bunden og det gikk supert.
Den ble jo bare utrolig god.


Bruk ringen til den store bløtekakeformen.

Bunn:
1 pk søt glutenfri kjeks knuses i hurtigmikser (havrekaker fra Semper blir veldig gode, men de inneholder mais), men siden jeg ikke tåler mais så lager jeg ofte bunnen selv av hasselnøtter og blandes med 200 gr melkefritt smør som har romstemperatur. Bruk kanten rundt til den store kakeformen (kaken må IKKE tas ut av formen før geleen som er oppå kaka er helt over og er stiv). Dytt blandingen ned i bunnen (rett på fatet).

Fyll:
3 dl soyafløte piskes til krem (de fleste typer blir den ikke helt stive, men det går greit), tilsett 120 gr melis/ stevia / bjerkesøt (er MYE søstere så her må en prøve seg frem), 1/2 ts vaniljepulver, 1 boks soyarømme og 1 pk smørbar soyaost, pisk mellom hver ting. Lag 1 pk sitrongelè (halvparten av væskemengden, 2,5 dl vann). Tilsett geleen i det andre når den har blitt avkjølt, men den stivner veldig raskt på slutten. Hell alt over bunnen og sett det kaldt. La det stå kaldt til kaken er stiv for toppen legges på.

Lag 1 pk gelè etter pakken og la den bli kald. Pynt kaken med frukt og hell litt av gelen forsiktig over for å ”feste” frukten (spesielt hvis det brukes hermetiske mandariner), sett kaken kaldt til geleen har stivnet, hell på resten av gelen og la kaken stå til neste dag.

I stedet for gele oppå kan du ta å kutte oppå frukt og ”rulle” de i sukkerlake (da holder fargen seg). Spesielt fint med jordbær, bringebær og blåbær…Bjerkesøt går helt fott til sukkerlake.