onsdag 29. mai 2013

Min aller beste ostekake

Siden jeg har glutenallergi med utvikliet cøliaki sliter jeg med en del andre matvarer også. Deriblandt melk. Så det må jeg holde meg unna i lang tid, men håper jeg etter hvert kan spise litt melkeprodukter. For det hender jeg ikke klarer å stå imot pizza.

Jeg skal også være meget forsikt med egg og sukker, men kan spise det en gang i blandt. Så måtte jeg jo lage meg en egen ostekake. Prøvde meg med bjerkesøt som søtning bunden og det gikk supert.
Den ble jo bare utrolig god.


Bruk ringen til den store bløtekakeformen.

Bunn:
1 pk søt glutenfri kjeks knuses i hurtigmikser (havrekaker fra Semper blir veldig gode, men de inneholder mais), men siden jeg ikke tåler mais så lager jeg ofte bunnen selv av hasselnøtter og blandes med 200 gr melkefritt smør som har romstemperatur. Bruk kanten rundt til den store kakeformen (kaken må IKKE tas ut av formen før geleen som er oppå kaka er helt over og er stiv). Dytt blandingen ned i bunnen (rett på fatet).

Fyll:
3 dl soyafløte piskes til krem (de fleste typer blir den ikke helt stive, men det går greit), tilsett 120 gr melis/ stevia / bjerkesøt (er MYE søstere så her må en prøve seg frem), 1/2 ts vaniljepulver, 1 boks soyarømme og 1 pk smørbar soyaost, pisk mellom hver ting. Lag 1 pk sitrongelè (halvparten av væskemengden, 2,5 dl vann). Tilsett geleen i det andre når den har blitt avkjølt, men den stivner veldig raskt på slutten. Hell alt over bunnen og sett det kaldt. La det stå kaldt til kaken er stiv for toppen legges på.

Lag 1 pk gelè etter pakken og la den bli kald. Pynt kaken med frukt og hell litt av gelen forsiktig over for å ”feste” frukten (spesielt hvis det brukes hermetiske mandariner), sett kaken kaldt til geleen har stivnet, hell på resten av gelen og la kaken stå til neste dag.

I stedet for gele oppå kan du ta å kutte oppå frukt og ”rulle” de i sukkerlake (da holder fargen seg). Spesielt fint med jordbær, bringebær og blåbær…Bjerkesøt går helt fott til sukkerlake.

Marmorkake

(Bilde kommer)

Ca. 2 liters form (stor brødform)
300 gr melkfri margarin
300 gr sukker/ bjerkesøt/ stevia
300 gr egg (5 stk, romtemperert) eller 5 enheter med eggerstatning
300 gr mel (Semper fin mix så has i 3 ts pofiber, 2 ts fiberhusk)
1 ts bakepulver
3 ts kakao

Kle formen med bakepapir. Visp smøret til det får en kremaktig konsistens. Tilsett 2/3 av sukkeret og visp godt sammen. Skill eggene og rør eggeplommene inn i smørkremen (hvis det brukes eggerstatning has alt i med en gang). Visp til blandingen blir tykk og kremaktig. Sikt i mel blandet med bakepulver. Stivpisk eggehvitene med resten av sukkeret. Rør litt av eggehvitene inn i røren og vend til slutt forsiktig inn resten. Del røren i to og bland kakao inn i den ene delen. Fyll halvparten av den lyse deigen i formen, deretter den mørke og til slutt resten av den lyse. Bruk kakepinne og bland lagene med sirkelbevegelser. Stek kaken ved 180 gr i ca. 60 minutter. Blir litt porøs, men holder seg saftig lenge. Jeg spiste den 4 dager etter den var bakt og syntes den fortsatt var like god.

Kokosbollekake

 
4 eggehvitter (m/l)
4 dl sukker (egner seg dårlig med å bytte ut med andre produkter)
1 ts vaniljesukker/ vaniljepulver (1/4 ts)
10 pl gelantinplater (bløtlegges) OBS! Svinekjøtt
1 dl kokende vann

Glasur
1 pl 100% melkefri sjokolade
2 ts soya fløte som gjør at sjokoladen ikke knekker når en skjærer
Kokos til å strø oppå eller sikt på litt melis

Stø et fat med kokos/ melis. Ta vekk bunnen i en rund kakeform, der er kun kanten rundt du bruker. Pisk egg først å så med sukker godt til sukkeret er løst opp. Bløtlegg gelantinen i kaldt vann til den blir bløt, kryst ut vannet og rør den ut i det varme vannet. Ha i vaniljesukkeret (kan sløyfes). Hell massen i formen og sett den kaldt til den blir stiv. Smelt sjokoladen over svak varme sammen med oljen (må ikke koke), ta litt på en kniv og smør over, ikke hell… da ”smelter” kaka (pass på så den ikke stivner igjen). Strø på kokos eller sikt over melis etter en liten stund så de ikke synker nedi.

Jannes sjokoladekake


Denne oppskriften har jeg lagd i vanlig mel og melk i mange år, fikk den av en gammel dame. Så nå har jeg forsket frem kaken slik at den kan spises av alle her i huset.

3 egg
2 kopper sukker (vanlig kaffekopp)
1 kopp soyamelk
3 lailasmel
1 sp kakao
2-3 ts bakepulver
1 ts vaniljepulver
150 gr melkefri melange (smeltes)

Fyll:
400 gr melis
1 ts vaniljepulver 
2 sp kakao
6 ss kaffe
8 ss melkefri melange

Egg og sukker røres hvit, ha i melk, smelt smør og ha i det i en tynn stråle, ha i alt det tørre og mix godt. Bruk liten rund kakeform. Stekes ved 170 gr i ca 35 min, eller når kaka "løsner" fra kanten. Ha alt fyllet i en kjele og varm det, må ikke koke. Del kaka i to, ha i halvparten av fyllet inni kaka, resten på toppen og rundt kaka. Den holder seg lenge, men smaker aller best når den har romstemperatur.

Pinnekake/ sukessterte

 
Denne kaka har jeg lagd i mange år og alltid hørt har het pinnekake, men for noen år siden så oppdaget jeg jo at det er samme kake som suksessterte. Siden den har het pinnekake i alle år for meg så heter den fortsatt det i heimen. Siden jeg nå tåler meget lite typer matvarer så måtte jeg modernisere den til mot det. Egentlig burde jeg ikke spist den i det hele tatt siden jeg ikke tåler mandler, egg og melis, men litt må en unne seg her i livet. Så noen ganger har jeg byttet ut mandlene med hasselnøtter. Det smaker like godt alikevell.

Nøttebund
4 eggehviter (stivpiskes)
200 gr mandler/ hasselnøtter
200 gr melis
1 ss lailasmel
1 ts bakepulver

Bland først egg og melis, deretter resten til en seig deig. Bruk en liten kakeform (ca 22 cm) og stek kaka ved 175 gr i ca 1/2 time.

Eggekrem
4 eggeplommer (resten fra bunnen)
1 dl soyafløte (prøv deg frem for soya er tåler dårlig varme)
150 gr melkefritt smør (blå soft)
3 ts vaniljesukker

Kok opp fløten, ha i et egg av gangen og rør inn, ikke la det koke. Ha så i resten av ingredienesene. La sausen bli en tykk saus. Pass på når den avkjøles hvis du bruker soya, den skiller seg alltid for meg. Fortvil ikke for jeg pisker bare veldig hardt og da kommer den på rett vei igjen, må ofte gjøre det to, tre ganger mens den kjølner. Ha den oppå kaka da det er litt lite krem for også å dekke rundt kanten (blir litt gjennomsiktig).

Jannes eplekake

(Bilde kommer)
 
Denne kaka har jeg modifisert selv. Tok sjokoladekekake oppskriften og vips så ble det en saftig og god eplekake.


3 egg/ eggerstatning
2 kopper sukker/ sukring/ stevia/ bjerkesøt
1 1/2 dl soyamelk
3 kopper lailasmel
2-3 ts bakepulver
1 ts vaniljepulver
150 gr melkefri melange



Kanel, epler og sukker (sukrin/ bjerkesøt)


Egg og sukker røres hvit, ha i melk som er blandet med det smeltete smøret, ha i resten av det tørre. Skjær eplene i biter og legg et lag i bunnen, strø over kanel og sukker. Hell i massen og dytt litt mer epler ned i kake litt rundt omkring. Bruk ikke mer enn 2 epler for da blir den for fuktig. Stekes ved 175 gr i ca 1 time, eller til kaka løsner fra kanten. Pass på fra ca 45 min så den ikke blir for mørk oppå. Den trenger lang steking.

Min verdens beste...............

Eller som noen andre kommenterer at det er en kvæfjordkake, men sorry folkens den har vaniljekrem i seg. Min har kun vanlig krem og det skal den fortsatt ha så lenge jeg lager den. De andre versjonene syntes jeg ikke noe om, men det er min mening.

Glemmer jo å ta bilde når jeg baker den....

Og spiser kun en bitte, bitte liten bit da jeg heller tåler egg dårlig. Merkelig nok så tåler jeg eggene som en lokal produsent selger, enn de i butikken.
Bund
200 gr melkefri margarin
200 gr sukker/ steviosa (eget mål)
8 eggeplommer
6 ss soyamelk
4 dl lailasmel
3 ts bakepulver

Marengs
8 eggehviter
6 dl sukker
Hakkede mandler

2 stk 6-7 dl soyafløte (som kan piskes)

Dekk formen med bakepapir, smør og sukker røres hvit, ha i en eggeplomme av gangen. Visp deigen porøs. Ha i melken og tilsett mixen blandet med bakepulver.

Marengs:
Visp eggehvitene stive, tilsett sukker, fortsett å vispe et par minutter til. Strø over hakkede mandler.

Stekes ved 150 gr i ca. 45 min eller til marengsen har fått en gylden farge. Avkjøles noen min, deles i to. Ha på krem og legg den andre delen oppå.