søndag 26. april 2015

Min Bacalao

Komponerte min egen Bacalao jeg.
Ikke så store forskjellen, men litt er det.

Ha i olje så det dekker bunnen på kjelen.
 
Ha i et lag med poteter

Ha på et lag med fisk og et med paprika.
Fortsett vekselsvis med med alt tilbehøret.
Løk og gulrot (gulrot er ikke i originalt, men jeg liker å ha det i)

Skjærer opp det meste av ingrediensene først.
 
Poteter, løk. paprika. gulrot.
 
Ha over 2 dl vann, 2 piri piri, 3 ts tomatpurè og 3 ss ketchup.
Sett på lokk og la det koke i ca 1 time eller til potetene på toppen er møre.
Ikke rør i gryta.
 
Smakte fortreffelig nok en gang.
 
 

lørdag 11. april 2015

Furustuas con carne

Det må vel kalles noe slikt siden jeg har tatt chilli con carne oppskriften og lagd en som passer til oss.

Ikke noe chilli i den magen min nei, da blir jeg dårlig.
Og han far liker ikke lukta av hvitløk.
Så da ble det noe helt annet.
Men så UTROLIG godt det ble.


Så slik lagde jeg den:
400 gr kjøttdeig av kylling/ svin/ okse/ hjort (hva en måtte ha)
Olje til steking
1 liten løk
1 liten boks sopp
1 boks tomater
1 liten boks ananas
1/2 paprika
ca 4 piri piri
1 boks tomatbønner
1/2 ts salt
1/2 ts spisskummen
1/2 ts paprika krydder

Ha i litt olje i en kjele, ha i kjøttdeigen, løk og sopp å stek det gyllent.
Ha oppi tomatene og krydderet.
La det koke ved svak varme i noen minutter.
Ha i resten og la det trekke litt.

Servere med brød/ salat.

Velbekomne



lørdag 4. januar 2014

Pannekaker

Pannekaker 

(ca. 8 stk)

½ ts salt

1 ss bjerkesøt (sukker)

½ ts kardemomme
1 egg
7 dl soyamelk
16 målesjeer (kaffe skjeer) med Laila mel


FREMGANGSMÅTE:

Pisk egg, ha i krydder, melk og sukker. Ha i melet og pisk godt, gjerne med mikser/ stavmikser. Stekes med litt smør i panna til de er gylne. 

Serveres med blåbærsyltetøy og bjerkesøt/ sukker
Eller som gubben vil ha: Med bacon

lørdag 21. desember 2013

Finnebiff

Det er så godt med finnebiff så det måtte jeg jo prøve å lage uten melk.

Så da kjøpte jeg: 
reinskav
sopp (masse)
løk

og hjemme hadde jeg:
olje
salt
pepper

Samt denne:

Soya krem

Siden det originalt skal være rømme så var jeg spent på om det ville funke.

Jeg stekte løk, sopp og reinskav. Hadde det oppi en kjele med litt olje. Hadde i krydder. Så helte jeg over en slik boks med soya krem. 

Lot det trekke i ca 10 min på svak varme.

Serverte det med ris.

Gjett om det smakte.... akkurat slik som det gjør med rømme. 

Lykke :)

lørdag 7. desember 2013

Kransekake stenger

Kransekake er den beste kaka jeg vet om derfor lager jeg det alltid til jul. Også i resten av året, men i år har det ikke blitt noe. 

Her kommer forklaringe på hvordan jeg lager mine stenger. 
Det hender jeg dypper de i sjokolade også, men det blir det ikke denne gangen.

Mal 500 gr mandler i en hurtigmisker. Alle de gamle damene som forteller en at de MÅ males på gammeldags kvern burde vært fratatt kverna. Det har ingen ting å si om en gjør det slik.

Veier opp 375 gr melis.

Så deles eggene slik at hvita og plumma kommer hver for seg. 

Den øverst er det 2 egg i og den nederste er det 3 egg i. Det vil si at en må prøve seg frem for hver gang. Men i utgangspunktet så starter jeg med 3 egg. Jeg kjøpte mandlene i dag så de er tydeligvis ikke tørre nok. Oppbevares de kaldt så slår de seg når en skal begynne. Så jeg liker best å la de ligge i skapet her i huset i 14 dager før jeg baker av de.
Så i dag måtte jeg ned på 2 egg for å få de helt topp.

Men alltid godt med noen smaksprøver før jul :)

Her er mandlene puttet i Kenwooden med K`n som verktøy. Dette kan gjøres i andre maskiner, men en må da bruke eltekroken. Ordinær mikser kan ikke brukes. Da må håndene frem og det knas.

Så er melisen i. Bland disse tingene godt.

Ha i et egg av gangen og kjør massen til den blir seig. Den skal være hard. 

Jeg bruker en gammeldalgs kjøttkvern og har skaffet meg en metallplate som jeg bytter ut "hullene" med. De fås kjøpt på Jernia (så jeg). 

Så dekker jeg til formene med bakepapir eller silikon plate og legger på 7 i hver rekke og 2 på siden. 14 stk pr plate. 

Da er de klare for å bli stekt. 190 grader i 10-12 minutter.

Ønsker en å dyppe endene i sjokolade så smelt sjokoladen og ha i 1 ss olje pr plate. Da knekker den ikke så lett når en spiser.





fredag 22. november 2013

Smultringer



(ca 100 stk)

3 egg (M)
250 gr sukker
4 dl skummet kulturmelk (kefir)
200 gr marg
1 ½ ts bakepulver
1ts kardemomme
1ts kanel
1 ½ ts hortetaksalt
Ca 750 gr Semper mix (bland ikke i alt, bruk litt til å bake ut med)
1 kg smult til steking (liten jerngryte)

Vips eggedosis av egg og sukker, bland inn avkjølt margarin, ha i melk og sikt en del av melet sammen med bakepulver, hornsalt, kardemomme og kanel. Ha i mel til deigen er passe tykk. Kjevle ut på en tupperware bakeplate eller tilsvarende med gladpack oppå deigen. Dette gjør at du kan bruke mindre mel til utbakingen. Brukes for mye så blir de harde. Lag bare ferdig de du skal ha i gryta fordi de blir for seige og vriene å få opp fra plata. Varm smultet til ca 180 gr (ikke over 200). Bruk en pinne eller lignende for å se om det bobler på den, da er smultet varmt nok. 


mandag 4. november 2013

Mammas krumkaker ble mine...

.....krumkaker som jeg lager til jul. 
Måtte teste ut før jeg ble fornøyd. De kan være litt vriene for de brekker lett. Men det er viktig å få de tynne nok. 


Gode krumkaker

Ca. 25 stk.
125 gr margarin
125 gr sukker
3 egg
Ca 200 gr Lailasmel 
2 ss potetmel
1 ts bakepulver
1 ts kardemomme

Rør smør og sukker hvitt. Tilsett de piskede eggene, vekselsvis med siktet mel og bakepulver. Ha i kardemomme til slutt. Sett deigen m/skje i smurt krumkakejern og stek dem lysebrune, rull de rett fra jernet fordi de stivner raskt.